Bezieling, Zichtbaar en Licht
Update: december 2024
Bezieling
De werktafel Bezieling adviseerde rondom het proces toekomstbestendige meerjarenbegroting, het zelfonderzoek en dacht de bijbehorende luisteroefening-dagen dit najaar uit en leidde deze ook.
Het is nog niet gelukt om in gezamenlijkheid met de theologen van de PKA bestaande ervaringen, middelen en nieuw materiaal ter training en ondersteuning aan te bieden. Wel zijn er mooie voorbeelden op de diverse kerkplekken bijvoorbeeld over vormen van gebed en werkten we samen met de Raad van Kerken en SKIN-Amsterdam mee aan de Week van Gebed.
Update: zomer 2024
Er is een aantal zinvolle en goed bezochte bijeenkomsten georganiseerd, die in het kader stonden van bezieling rond onze roeping als kerk in de stad. Met ruimte zowel voor verlies – wat is niet meer en gaat niet meer zijn – als het verlangen en de hoop die ons beweegt. Er is een advies aan AK gegeven ivm proces en vervolg toekomstbestendige meerjarenbegroting waar AK blij mee is. Op 16 juli was er vervolgsessie waaruit advies MAK DB kwam tbv inhoudelijke deel ‘vitaliteitsscan. De werktafel Bezieling heeft in de zomer een advies gegeven aan de Algemene Kerkenraad over het zelfonderzoek voor wijkgemeenten waarin onder andere een luisteroefening is toegevoegd, die de werktafel zelf met haar leden eerst deed. De uitwerking hiervan vindt plaats in het najaar en daar werken de leden aan mee. De werktafel is ook aanwezig bij de werksessie van de Algemene Kerkenraad hierover.
Update: maart 2024
Predikanten, pastors en pioniers zijn in het afgelopen jaar verschillende keren bij elkaar geweest om te spreken rondom het thema Bezieling en wat de roeping van de kerk in onze stad kan zijn. Dit gebeurde onder andere in oktober onder de titel ‘Theologie van verlies en verlangen’ voorbereid door Wielie Elhorst, Paula de Jong, Martijn van Laar, Johan Visser en Maarten Vogelaar
Ook de retraite van de werkgemeenschap (die breder is dan alleen PKA-predikanten) nam het thema Bezieling ‘rondom verlies en verlangen’ als uitgangspunt. Ds. Aarnoud van der Deijl kwam spreken over zijn nieuwe boek De toekomst van de kerk.
Over het onderdeel Publieke Theologie binnen dit thema is dit bericht te lezen over deze werktafel.
Licht
Update december 2024
Het vereenvoudigen van de bestuursstructuur met minder gremia en minder mensen is in september 2023 gestart door het samenvoegen van de vergaderingen van het moderamen van de Algemene Kerkenraad en het dagelijks bestuur College Kerkrentmeesters. Hierdoor blijven visie en financiën dicht bij elkaar en wordt er veel tijd bespaard. Ook zijn er diverse gezamenlijke werksessies geweest met AK- en CKR-leden. Maar meer werken in projectvormen, minder gremia is nog niet gelukt. Vanuit de AK is de projectgroep Lichter Besturen in de herfst van 2024 gestart om hieraan te werken. Goede verhalen vanuit wijken worden via de nieuwsbrief Op de Hoogte gedeeld ter inspiratie.
De bestuurders worden gewezen op het landelijke aanbod aan trainingen voor de diverse rollen. Met nieuwe voorzitters van wijken vindt een kennismakingsgesprek plaats met bestuurder en directeur kerkelijk bureau.
Neem contact op
Vincenza La Porta
vincenza.laporta@protestantsamsterdam.nl
Update december 2024
Er is een visie ontwikkeld voor hoe we als PKA met kerkvernieuwing (zowel pionieren als vanuit bestaande wijken) om willen gaan en welk type kerkplekken we in willen gaan investeren. Het aantal van tien nieuwe kerkplekken is bij de bijstelling aangepast. Verschillende sessies leidden tot een voorstel aan de AK rondom de visie op kerkvernieuwing dat als uitgangsdocument is aangenomen.
Vanuit de Regenbooggemeente is een onderzoek naar mogelijke community-vorming in Slotervaart/Geuzenveld gedaan. De conclusie was dat dit nu nog niet mogelijk lijkt.
Zichtbaar
Neem contact op
Martijn Horsman
martijn.horsman@
protestantsamsterdam.nl
Update: zomer 2024
- Op zaterdag 15 juni werd er een expertmeeting over 15 jaar pionieren vanuit de Protestantse Kerk Amsterdam, wat een zeer bijzondere bijeenkomst bleek. Deze bijeenkomst was een van de bijdrage van de werktafel aan het nieuwe visiestuk Kerkvernieuwing. Veel pioniers en beleidsmakers hebben toegezegd te komen. We kijken uit naar een bijzondere middag van dankbaarheid en reflectie. Vanuit wat we geleerd hebben in het verleden willen we met een wijze én frisse blik naar de toekomst kijken.
- De werktafel zichtbaar heeft als opdracht om met voorstellen te komen aan de AK: op welke manier gaan we nieuwe plekken realiseren vanuit de PKA? Onze grootste uitdaging van het afgelopen jaar was om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij die voorstellen. Met een kleine groep mensen gaan nadenken over een thema draagt het risico is zich van tunnelvisie. Daar kwam voor onze tafel nog bij dat er maar heel weinig aanmeldingen waren. Hoe kan ene kleine groep mensen met een goed plan komen voor de hele PKA?
- We hebben besloten om de tafel dynamisch te maken: we hebben telkens verschillende groepen of individuen gevraagd om hun insteek op het thema kerkvernieuwing te geven: pioniers en andere ervaringsdeskundigen, predikanten, academici, bestuurders, beleidsmakers en experts. Dit leverde heel waardevolle informatie op en maakte de werktafel tot een boeiende ontdekkingstocht.
Update: maart 2024
Hoe gaat de PKA tien nieuwe plekken realiseren in de komende vijf tot tien jaar? Met die vraag houdt de werktafel Zichtbaar – nieuwe plekken zich bezig. Tenminste, de werktafels (meervoud!) Zichtbaar. Dit jaar gaan we telkens met verschillende groepen aan de slag. Zo komt iedereen aan het woord en halen we het maximale aan kennis en ervaring bij elkaar. De (sub)werktafels zijn de volgende:
- Huidige pioniers
- Academici
- Predikanten
- Beleidsmakers, practitioners en begeleiders uit de afgelopen 15 jaar
- Landelijk Team Pionieren van de PKN
- Externe deskundigen op het gebied van kerkvernieuwing
Deze sessies moeten uiteindelijk leiden tot een voorstel aan de AK in september van dit jaar.
Amsterdam maakt deel uit van een brede beweging van kerkvernieuwing en pionieren. Voor meer informatie, zie https://protestantsekerk.nl/thema/pionieren/
Update december
Onder het thema Zichtbaar vallen nog enkele andere doelstellingen die geen eigen werktafel kregen, zoals die rondom ‘gebouwen’, buurtgezichten’ en ‘communicatie’ Aan de doelstelling om onze (kerk)gebouwen beter in te bedden op de velden van erfgoed, architectuur, stadsplanning wordt hard gewerkt. De relatie met de gemeente Amsterdam, dienst cultureel erfgoed is ontstaan en lijkt vruchtbaar. Ook was de projectleider Gebouwen regelmatig te gast als spreker op bijeenkomsten en nascholing rondom dit thema. Het team Communicatie heeft twee communicatieborrels georganiseerd voor de communicatiemedewerkers in de kerkplekken waarbij ook workshops en training werden aangeboden. De sociale mediastrategie is doorgegaan waarbij naast de campagnes (Pride, Kerst, Amsterdam750) ook diverse filmpjes zijn gemaakt en gedeeld over feestdagen en hun betekenis.
Het tijdschrift ADAM kwam vier keer uit. ADAM is er voor alle Amsterdammers, gelovig of niet. We willen inspireren, verwonderen en mensen kennis laten maken met de diepte en inhoud die de Protestantse Kerk in Amsterdam te bieden heeft. De naam ADAM verwijst naar de eerste mens uit het scheppingsverhaal en naar Amsterdam, dat afgekort als A’dam te lezen valt in deze naam.