Protestantse Kerk Amsterdam en Zondagavondkerk starten samenwerking voor intergenerationele vieringen

Op zondagavond 13 oktober heeft Vincenza La Porta, directeur kerkelijk bureau namens de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) een samenwerkingsovereenkomst getekend met Christine Bruggeman, voorzitter van de Zondagavondkerk. Beide organisaties delen het verlangen om dienstbaar te zijn aan de stad en daar de liefde van God zichtbaar te maken en om intergenerationeel te werken. Dit partnerschap sluit aan bij het beleidsvoornemen van de PKA om een stedelijke ontmoetings- en vierplek voor jongeren op te zetten, waar generaties samenkomen om het geloof te ontdekken en te verdiepen. 

De gesprekken tussen de PKA en de Zondagavondkerk zijn in het najaar van 2023 gestart, met als doel elkaar te versterken in de zoektocht naar vieringen die jongeren, millennials en ouderen samenbrengen. Beide partijen delen de visie dat de kerk een plek moet zijn waar alle generaties zich thuis voelen en samen het koninkrijk van God kunnen ontdekken en gestalte geven. 

Volgens het beleidskader van de PKA is het van belang om als kerk actief jongeren en jongvolwassenen te betrekken. In een stad als Amsterdam, waar ruim 270.000 kinderen en jongvolwassenen wonen, wordt slechts een klein percentage van de kerkleden (ongeveer 10%) actief bereikt. Dit partnerschap is een stap in de richting van het creëren van veilige, actuele en relevante vierplekken speciaal voor jongeren, ook voor hen die niet direct betrokken zijn bij de kerk. Dit als aanvulling op wat andere PKA-kerkplekken al doen.

links Vincenza La Porta, directeur van het kerkelijk bureau van de Protestantse Kerk Amsterdam en rechts Christine Bruggeman, voorzitter van de Zondagavondkerk.

Vincenza La Porta: “Het mooie is dat de Zondagavondkerk eigenlijk al langer de doelstelling die de PKA had geformuleerd aan het uitvoeren is. Waarom zouden we dan apart iets gaan opzetten? Juist door samen te werken, versterken we elkaar. Als PKA zullen we vanaf nu de diensten en activiteiten van de Zondagavondkerk onder de aandacht gaan brengen en delen we onze ervaringen. Zodat we met alle andere kerkplekken samen en met en voor alle generaties Gods liefde gestalte kunnen geven in deze stad.” 

Versterking door de Zondagavondkerk 
De Zondagavondkerk, onderdeel van Stichting Diensten met Belangstellenden, heeft de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in het contact met studenten en millennials. Hun vieringen op zondagavond staan bekend om hun gastvrije, eigentijdse karakter en trekken een diverse groep bezoekers aan, van jongvolwassenen tot zoekers die voor het eerst een kerk betreden. Daarnaast organiseren zij diverse activiteiten zoals een cursus Geloven ontdekken en jaarlijks op kerstavond een bijeenkomst in het Concertgebouw. 

De kernwaarden van de Zondagavondkerk – gastvrijheid, ruimte voor verschillen, oog voor traditie en de waardering voor muziek – zijn belangrijke pijlers in hun visie op kerk-zijn. Deze waarden sluiten naadloos aan op de visie van de PKA om een intergenerationele gemeenschap te vormen.