Cultuur & Debat
ThomasTALK / Zoektochten naar een thuis(land)
Speciale editie ThomasTALK ter gelegenheid van de tentoonstelling Endless Tears in the Garden of Eden van kunstenaar Rushdi Anwar.
In deze ThomasTalk staan verhalen over onze zoektocht naar identiteit in relatie tot een thuis centraal. Verhalen die iets vertellen over onze universele zoektocht naar een thuis(land). In het bijzonder zal het gaan over het leven van ‘gewone mensen’ door de eeuwen heen in een gebied dat historisch bekend staat als Mesopotamië. Dit gebied omvat grote delen van het huidige Syrië, Turkije en Irak. Het is een gebied vol geschiedenis en verhalen, met mythische plekken zoals het Bijbelse Nineve (bij het huidige Mosul in Irak).
Ook wordt de Hof van Eden hier wel gepositioneerd. De afgelopen eeuw is het er verre van paradijselijk en wordt de regio getekend door oorlog, conflicten, genocide en verbanning.
We spiegelen ons aan verhalen over het lot, leed en leven van de bewoners die vaak vergeten of genegeerd worden. Hoe blijf je in een context van oorlog en conflict toch dromen over een betere toekomst voor jou, je naasten en je volk. Is er genoeg aandacht voor ‘gewone mensen’ en hun bestaan? Of draait alles in de wereld om (politieke) machthebbers, despoten, en opstandelingen?
Meer informatie
Een aantal bijzondere gasten gaan met elkaar in gesprek gaan over heden, verleden en toekomst van Mesopotamië:
– Kunstenaar Rushdi Anwar spreekt online over zijn kunstinstallaties in de tentoonstelling Endless Tears in the Garden of Eden en over zijn land dat niet meer is, Koerdistan in West-Azië.
– Journalist en schrijver Ana van Es spreekt over haar boek, De Bagdad-Berlijnexpress (2024) en het gebied dat vanaf het begin van de 20ste eeuw bekend staat als de Midden-Oosten.
– Filmmaker Reber Dosky spreekt over zijn film Sidik en de Panter, het land in gedachten en herinnering, Koerdistan.
– Zanger Wasim Arslan, afkomstig uit het Syrische Aleppo, brengt deze avond met zijn magische stem een bijzondere muzikale bijdrage.
De avond wordt gepresenteerd en gemodereerd door theoloog en programmamaker Bart-Jan van Gaart