Waarom dit evenement?
“In 2020 kwamen leden van de Keizersgrachtkerk die direct betrokken zijn bij het koloniale verleden van Nederland samen, om dit in diensten vorm te geven. De groep hield sindsdien door diensten, het bezoeken van tentoonstellingen en het gesprek in de kerk dit thema levend. Daarom is het uitnodigen van Peggy Brandon een logische vervolgstap. Wij gaan graag met haar in gesprek en verwachten dat zij ons een spiegel voor kan houden.
Wat kun je meenemen uit het gesprek met Peggy Brandon?
Kolonialisme heeft Amsterdam en de wereld om ons heen diepgaand beïnvloed, vaak meer dan we ons realiseren. De gevolgen zijn nog steeds zichtbaar in onze samenleving. Tijdens deze avond hopen we dat bezoekers met een beter begrip naar huis gaan van hoe dat verleden nog doorwerkt en wat onze rol daarin kan zijn. Dit biedt een kans om samen na te denken over hoe we kunnen bijdragen aan verandering, niet alleen binnen de kerk, maar ook daarbuiten. Dat is een prachtig kader voor een gesprek.
Een passend moment binnen de viering van 750 jaar Amsterdam
De Keizersgrachtkerk staat letterlijk en figuurlijk midden in de geschiedenis van Amsterdam. De grachtenpanden om ons heen zijn gebouwd op de rijkdom die voor een groot deel is verkregen door kolonialisme. Dit jubileumjaar, waarin Amsterdam haar 750-jarig bestaan viert, is dan ook een belangrijk moment om stil te staan bij deze geschiedenis. Dit evenement helpt ons om niet alleen feest te vieren, maar ook kritisch te reflecteren op wat deze 750 jaar voor onze stad hebben betekend.
Waarom Peggy Brandon?
Het uitgangspunt van Peggy Brandon is dat we een gemeenschappelijk verleden hebben; dat gaf de doorslag om haar te vragen. Haar werk als kwartiermaker van het Nationaal Slavernijmuseum maakt haar daarnaast een inspirerende spreker die de complexiteit van ons koloniale verleden begrijpelijk maakt. Ze werkt vanuit het principe dat de verschillen in identiteit en geschiedenis elkaar juist moeten ontmoeten, daarmee sluit haar visie aan bij het doel van dit evenement.
Hoe blijf je betrokken?
We staan open voor vervolgstappen naar aanleiding van deze avond en hopen ook dat die er komen. Samen kunnen we blijven nadenken over hoe we als kerk en stad met dit verleden omgaan.”
Ben je geïnteresseerd in dit evenement? Meer info vind je hier.