‘Als het in de Hebreeuwse Bijbel over ‘God’ gaat, gaat het over iets heel anders dan wij doorgaans denken. ‘God’ is in de Hebreeuwse Bijbel niet het almachtige en alomtegenwoordige opperwezen dat wij ons veelal bij het woord God voorstellen. Hij is een geheim, een open plek in de teksten die pas betekenis krijgt wanneer je de moeite neemt je te laten meenemen door de verhalen waarin hij een rol speelt.’
Boekbespreking Leven zonder oplossing
Ondanks dat het prachtige literatuur is, moet je inderdaad wel wat moeite doen om het boek Job uit de Bijbel door te nemen. Het begin en eind zijn verhalend, maar daartussenin staan lange toespraken van Job en zijn vrienden. Job is een welvarend man die met God leeft, tot afgrijzen van de duivel. God en de duivel gaan erover in discussie: zou Job God vaarwel zeggen als alles hem afgenomen werd? Even later zit een zieke Job zich op de puinhopen van zijn leven met een scherf te krabben. Hij vervloekt zijn geboortedag, maar keert God niet de rug toe.
Jobs vrienden zijn ervan overtuigd: wat jou overkomt is een oordeel van God. Net als sommigen er van overtuigd zijn dat een crisis als de huidige pandemie een oordeel is of op zijn minst iets dat God gebruikt om ons dingen duidelijk te maken. Wat is dat voor een God die ruimte geeft om iemand helemaal kapot te maken? Dát is misschien wel het mooie en helende van dit boekje, dat de schrijver dit beeld rechtzet.
‘De vrienden komen met hun grote, almachtige en bombastische God op de proppen. De grote “gatenvuller” om met Dietrich Bonhoeffer te spreken. Religie als lapmiddel om onder grote vragen uit te komen.’ Wat of hoe is hij dan wel? ‘Het gaat niet om de oude grote God. Het gaat om wat er voor nodig is om die mens groot te laten worden. Opdat die mens waarachtig mens wordt, een medemens.’
Leven zonder oplossing is het nieuwste boek van Ad van Nieuwpoort, eerder predikant op de Zuidas en nu in Den Haag. Uitgeven bij Uitgeverij Prometheus.