Samen zorg dragen voor de toekomst

Als kerk hebben we de verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor de schepping die ons is toevertrouwd.  Door als kerk duurzame stappen te zetten dragen we bij aan het behoud van de aarde voor toekomstige generaties. En dat kan op allerlei manieren. Op deze pagina vind je informatie over hoe jouw kerk Groene Kerk kan worden, welke begeleiding je kunt ontvangen en hoe je samen met jouw kerk kunt werken aan een duurzame toekomst.

Neem contact op

Janneke Wolters
janneke.wolters@protestantsamsterdam.nl

Update: zomer 2024

14 panden van de PKA krijgen technisch advies op gebied van Duurzaamheid (zogenoemde DUMAVA advies (duurzaam maatschappelijk vastgoed). Dit advies zal bestaan uit de volgende onderdelen: Technische en functionele beschrijving van het gebouw; Overzicht van energiehuishouding van afgelopen 3 jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag; Overzicht van mogelijke verduurzamingsmaatregelen; Overzicht van verwachte energiebesparing en/of vermindering van de CO2-uitstoot, in getallen uitgedrukt; Inschatting van investeringskosten en verwachte besparingen, in € uitgedrukt. Voor de verduurzamingsmaatregelen wordt uitgegaan van de Maatregelenlijst Subsidieregel

  • Inmiddels zijn er 5 PKA-kerken en de ELGA aangesloten bij de werktafel. Enthousiaste en bevlogen mensen.
  • Op 1 juni organiseerden we de inspiratiemiddag Groen Geloven in Mokum in de Muiderkerk. Er waren ong. 50 personen aanwezig. Er was een afwisselend programma met sprekers en workshops. Enthousiaste reacties gehad van mensen die het een mooie dag vonden. Heel mooi ook dat tijdens de slotviering Rosaliene namens de PKA en Carla Dik – Faber een intentieverklaring ondertekend hebben, waarin afgesproken is dat de PKA als geheel Groene Kerk wordt en ambassadeur gaat zijn om de afzonderlijke PKA-kerken ook over de streep te trekken om zich aan te sluiten bij Groene Kerken. 
  • Eelco heeft zich aangesloten bij onze werktafel en helpt mee de kar te trekken richting het worden van GroeneKerk. Daarnaast gaat de werktafel hem helpen in het creëren van meer bewustwording binnen de kerkplekken – duurzaamheid gaat niet om de portemonnee (al kan dat mooi meegenomen zijn), maar gaat om een andere intentie bij het nemen van beslissingen. 

Update: maart 2024

In november 2023 is de werktafel duurzaamheid – bewustwording voor de 1e keer bij elkaar gekomen. Begin april komen we voor de 4e keer bij elkaar. De werktafel bestaat uit 8 enthousiaste deelnemers vanuit 5 PKA-kerkplekken en de Lutherse kerk. We stimuleren in de kerkplekken het nadenken en bezig-zijn met duurzaamheid, in de hoop dat de hele PKA zich met recht Groene Kerk kan noemen.

Bezig-zijn met duurzaamheid is niet alleen een kwestie van praten. Het heeft ook te maken met de keuzes die je, als kerkplek en als persoon, in het dagelijks leven maakt. Een mooi voorbeeld is de bloemengroet: kies je voor biologische bloemen, voor zijden kunstbloemen of een ander duurzaam alternatief?  

Op 1 juni werkt de werktafel, in samenwerking met het Leerhuis Amsterdam, mee aan een inspiratiemiddag om kerk, stad en aarde te vergroenen.  

Duurzame transformatie

De PKA heeft een helder doel voor ogen: in 2032 zijn alle kerkgebouwen gasvrij en CO2-neutraal. Deze ambitie past binnen de visie van goed rentmeesterschap, waarbij we zorgvuldig omgaan met de wereld en onze gebouwen. Met een focus op monumentale panden en de uitdagingen die daarbij komen kijken, zoals het werken binnen de kaders van monumentencommissies, biedt duurzame transformatie ons de kans om erfgoed te behouden én klaar te stomen voor de toekomst.

Groene kerk worden

Wist je dat het niet veeleisend is om Groene Kerk te worden? Door minimaal één keer per jaar een groene stap te zetten, kun je een verschil maken en Groene Kerk worden. In de toolkit op groenekerken.nl vind je allerlei ideeën voor duurzame stappen. Van energiebesparing tot een viering rondom de schepping. En van een gespreksavond tot duurzame inkoop. Kleurt jouw kerk ook groen? 

Artikel ND // Goed omgaan met de natuur? Het Oude Testament geeft daarvoor inspiratie. ‘God laat de aarde niet los’

Christenen hebben niet bepaald vooropgelopen in het goed omgaan met het milieu, ziet historicus Peter van Dam. Voor hem is dat geen reden om dan maar niks te doen. ‘We hebben niet het recht de moed te verliezen.’ Peter van Dam (42) is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich met name op maatschappelijke initiatieven die duurzaamheid bevorderen. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Amsterdam en is lid van de PKA-gemeente De Binnenwaai op IJburg.