‘Echte aandacht voor elkaar heeft zo’n kracht’

Theologe Lenneke Post (56) uit Amsterdam-Noord haar passie is het opvangen van jonge mensen als zij rouwen om een naaste, die is overleden. Daarom begeleidt ze rouwgroepen bij NEWConnective. Als docent geestelijke zorg, rouw en trauma is zij verbonden aan de Vrije Universiteit en als onderzoeker aan de dienst geestelijke verzorging van AmsterdamUMC.

NEWConnective is een platform dat allerlei evenementen organiseert over levensvragen, zingeving en persoonlijke overtuigingen voor studenten aan de VU. Zoals lotgenotencontact in rouwgroepen.

Lenneke: ‘In de rouwgroep mag iedere deelnemer zijn/haar verhaal van begin tot eind vertellen. Vaak laat iemand foto’s zien of er wordt een schatkistje getoond met herinneringen. Het vertellen van je eigen verhaal is helend en troostend. Je hoort ook de verhalen van de anderen, en je kunt je misschien in het verhaal van de ander herkennen of anders naar je eigen verhaal leren kijken. De rouwgroep kan een markeringspunt zijn: je ziet in het leven nieuwe perspectieven waarmee je aan de slag kunt gaan. Het verdriet gaat niet over. Maar je kunt meedragen wat je dierbare voor jou betekent en dat een plek geven in je leven.

Drijfveer
Mijn drijfveer om dit werk te doen is om jonge mensen die rouwen ruimte te bieden voor het rouwproces, zodat ze daar kracht uit kunnen putten. Als mensen al op jonge leeftijd te maken krijgen met een groot verlies, lopen ze het risico te knakken in de knop van hun leven. Dat doet me heel veel.

Hoe je in de wereld staat, hoe je je tot een ander verhoudt, dat staat op scherp als je een belangrijk iemand verliest. Hen ruimte te bieden voor hun verhaal en op kracht te laten komen bij elkaar kan dan zo belangrijk zijn. Bij de rouwgroepen ervaar ik vaak iets heiligs: vanuit kwetsbaarheid en respect kan verbinding en compassie in de groep ontstaan. Echte aandacht voor elkaar heeft zo’n kracht, daarin voel ik een Goddelijke aanwezigheid.’