“Tijdens de naschok van corona houden veel Amsterdammers zich vast aan de hoop op een terugkeer naar de oude situatie. Maar wat betekent terugkeer naar het oude voor Amsterdammers met een kleine beurs, Amsterdamse vluchtelingen, leraren, zorgverleners en politieagenten?”
Vandaag verschijnt in het Parool een artikel van Rosaliene Israel (predikant-scriba van Protestants Amsterdam) en Erik Olsman (universitair hoofddocent geestelijke verzorging aan de Protestantse Theologische Universiteit). Samen bedachten zij het concept van onze hoop-podcast: zes afleveringen waarin Amsterdammers zich uitspreken over wat hen hoop geeft. Aan de laatste aflevering werkte burgemeester Femke Halsema mee.
“Naar aanleiding van onder andere deze podcast vragen wij ons af: kan de schok van corona een aanknopingspunt zijn voor een andere, nieuwe samenleving? Zal de pandemie de aanleiding zijn om de problemen waar we al tegenaan liepen – de klimaatcrisis, tekorten in zorg en onderwijs, de groeiende kloof tussen mensen, het vluchtelingenvraagstuk, racisme en discriminatie – aan te pakken?
Uit de erkenning van lijden, ongelijkheid en onrecht kan hoop groeien
Amsterdam met haar geschiedenis van protest en vrijheid van meningsuiting, is nu al meer dan een jaar beklemd, wat lijden met zich meebrengt. Maar uit de erkenning van lijden, ongelijkheid en onrecht kan juist hoop groeien – hoe tegenstrijdig dat misschien lijkt. Evenals uit compassie of uit de relatie met de ander die onze nood ziet. Dat blijkt zelfs uit wetenschappelijk onderzoek.
Het erkennen van lijden van de ander kan tot hoop leiden. Dat is echter geen sinecure. Lijden is niet fijn om naar te kijken. Liever dekken we tragiek, ongelijkheid en onrechtvaardigheid toe. Waar het kan zelfs met de sluier van de hoop: hoop op terugkeer naar het oude. Durven we de ongelijkheid, het lijden en de onrechtvaardigheid in het gezicht te blijven kijken, ook nu de stad weer opengaat?
Of we nu in God geloven of niet, laten we de solidariteit en compassie vasthouden en met vereende krachten problemen onderkennen en naar oplossingen zoeken. Daarbij kunnen verhalen uit de levensbeschouwingen en verhalen van Amsterdammers helpen.”
Het hele artikel lees je hier.