Vandaag, 1 Juli staan we stil bij de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden en zou – als er geen Corona was – het Keti Koti festival gevierd worden, feest van de doorbroken ketenen. De moord op George Floyd en de wereldwijde reacties daarop maken opnieuw duidelijk hoe relevant deze herdenking is, en dat we dringend over racisme, discriminatie en witte privileges in gesprek moeten. Op de Dam stonden op Tweede Pinksterdag duizenden mensen te demonstreren en een week later in het Nelson Mandelapark in de Bijlmer nog eens elfduizend. Ook wij zijn verbijsterd door de dood van George Floyd, en geraakt door de vele kleine en grotere verhalen over ervaringen van mensen met discriminatie en structureel racisme in Nederland.
De Protestantse Kerk Amsterdam voelt zich vanuit het evangelie geroepen om een thuis te zijn voor iedereen, en naar wegen te zoeken om de groeiende tegenstellingen in de stad te overbruggen. Dat doet zij samen met haar kerkelijke en diaconale partners. Maar ook door zich in de persoon van de stadspredikant te mengen in het stedelijke debat en de opinievorming over de gedroomde stad van de toekomst. Een stad die – getuige de verhalen en ervaringen van velen met discriminatie en structureel racisme – geen realiteit is.
Stadspredikant Tim Vreugdenhil schreef het stand-up theology programma ‘Laten we het er maar niet over hebben’ (november 2018), en past deze long read een aantal inzichten daaruit toe op de situatie van vandaag. Tim spreekt niet namens de kerk maar doet als stadspredikant wel een appèl. Zijn gedachten vormen een aanzet voor instemming, verdere doordenking of kritische tegenspraak.
Als Protestantse Kerk Amsterdam zullen we dit najaar onze beleidsvoornemens op gebied van de groeiende tegenstellingen concreet maken. Waarbij we ongemakkelijke vragen en thema’s ten aanzien van ons eigen aandeel en geschiedenis als grotendeels witte protestantse kerken niet uit de weg willen gaan. In samenspraak met onze professionals, gemeenteleden en kerkelijke en maatschappelijke partners willen we leren om in alle diversiteit en veelkleurigheid, met lef en liefde voor de stad kerk van Christus te zijn.
ds. Rosaliene Israël, scriba Protestantse Kerk Amsterdam
Jenneke Welmers, directeur kerkelijk bureau Protestantse Kerk Amsterdam