Pioniersplek Citykerk is ruim drie jaar geleden van start gegaan. Nu laten we de pioniersstatus zo langzamerhand achter ons. Met de pioniersbegeleider van de Protestantse Kerk Amsterdam en de commissie kerkvernieuwing denken we na over wat het kerkelijke equivalent is van de volgende fase van een start-up. Iets met opschalen. Prachtig natuurlijk. Maar wat is ons ‘succes’?
Een cultuurfilosoof die een pleidooi voerde om juist vandaag gezamenlijk na te denken over de zin van het leven, kreeg de vraag: ‘Hoe ziet u dat voor zich?’ Zijn antwoord: ‘Ik pleit voor een inbedding in de samenleving, met instituties die helpen bij het nadenken over zingeving. Al vind ik dat woord verdacht, aangezien het door de zingevingsindustrie is overgenomen, met bladen als Happinez of Zin. Ik zeg daarom liever: nadenken over wat het is om mens te zijn en over wat een goed leven is. En dan niet door te zeggen: doe een mindfulness cursus. Daarmee leg je het probleem weer bij het individu neer, het lost niets op. Het kan prettig zijn om te doen, maar eigenlijk is het een voorschrift: als je het zo en zo doet, komt het goed en als het niet lukt, ligt het aan jou. Ben je weer terug bij af.
Het woord ‘instituties’ klinkt wellicht te formeel. Ik bedoel dat we gezamenlijk van gedachten moeten wisselen, op scholen, via werk. Het kan ook met een coach.’
Dit citaat illustreert onze missie als Citykerk: we willen meedoen met de ‘instituties’ in de gedachtenwisseling. We willen op die plekken bijdragen vanuit de christelijke bronnen. Daarin is veel te vinden over wat mens-zijn betekent en wat goed leven is.
We nemen serieus dat in een rijtje zoals hierboven de kerk geen vanzelfsprekende plek meer heeft – en niettemin een uitstekend ‘instituut’ kan zijn voor levensbeschouwelijke gedachtewisseling. Dat is tenminste wat we van onze ‘klanten’ vaak terug horen.
Tim Vreugdenhil, Predikant-pionier van CityKerk, timvreugdenhil.nl