Twee jaar beleidskader ‘Vijf broden, twee vissen’ – een tussenstand

De uitwerking van de thema’s uit beleidskader 2023-2027 kreeg de afgelopen twee jaar vorm doordat diverse werktafels aan slag gingen met de doelstellingen. Allerlei mensen uit alle kerkplekken namen deel hieraan.  Dit overzicht praat je bij over wat is er bereikt per beleidskader-thema en wat de werktafels hierin betekend hebben.   

BEZIELING   

Werktafel Bezieling 

De werktafel Bezieling bestaat uit predikanten, pioniers en pastores die samen nadenken over onze roeping als kerk in de stad. Daarbij is er ruimte zowel voor verlies – wat is niet meer en gaat niet meer zijn – als het verlangen en de hoop die ons beweegt. De werktafel adviseerde rondom het proces toekomstbestendige meerjarenbegroting, het zelfonderzoek en organiseerde de bijbehorende luisteroefening. Binnen de werktafel is er nadrukkelijker aandacht besteed aan christelijke geloofspraktijken, waarbij de eigenheid per kerkplek en diversiteit elkaar versterken. Hierbij wordt speciaal aandacht besteed aan vormen die aansluiten bij kleine groepen. 

Lees meer over deze werktafel

 Werktafel Publieke theologie 

Publieke theologie bestaat in theologische reflecties op de actualiteit, waar juist ook niet-theologen iets aan kunnen hebben. De werktafel deelt verhalen onder andere in Het Parool en ervaringen over waarom theologie belangrijk kan zijn voor deze tijd. Thema’s van de werktafel zijn: groene theologie, een theologisch perspectief op leven met een beperking, hoop als theologisch woord, verzoening als onderdeel van Amsterdam 750 en herdenking van de corona-epidemie.  

We hebben als PKA ons voor 2024 aangesloten bij het event The Spirit of Amsterdam in het kader van Amsterdam750, waarin onze stadspredikant een grote rol speelde. Ook was er een gebedsdienst in de Noorderkerk als start van Amsterdam750.

Lees meer over deze werktafel 

ZICHTBAAR 

Werktafel Nieuwe plekken 

De werktafel Zichtbaar bestaat uit meerdere sub-werktafels. Steeds gaan er verschillende groepen aan de slag: pioniers, academici, predikanten, ervaringsdeskundigen, het team Pionieren van de PKN en externe deskundigen. Deze sessies leidden tot een voorstel aan de AK rondom visie op kerkvernieuwing, dat als uitgangsdocument is aangenomen. In deze visie wordt beschreven hoe we met kerkvernieuwing om willen gaan en in welk type kerkplekken we willen gaan investeren. Het aantal van tien nieuwe kerkplekken is bij de bijstelling aangepast 

Lees meer over deze werktafel

Andere werktafels 

Onder thema Zichtbaar vallen nog enkele andere doelstellingen die (nog) niet een eigen werktafel hebben, zoals die rondom ‘gebouwen’, ‘buurtgezichten’ en ‘communicatie’. Aan de doelstelling om onze (kerk)gebouwen beter in te bedden op de velden van erfgoed, architectuur, stadsplanning wordt hard gewerkt. Het team Communicatie heeft twee communicatieborrels inclusief workshops georganiseerd voor de communicatiemedewerkers en -vrijwilligers in de kerkplekken. De sociale mediastrategie is doorgegaan waarbij naast de campagnes (Pride, Kerst, Amsterdam750) ook diverse filmpjes zijn gemaakt over protestantse tradities en hun betekenis. Het tijdschrift ADAM kwam vier keer uit.  Lees meer

INCLUSIEF / VOOR ALLE GENERATIES 

 Werktafel Inclusief 

Twee projectmedewerkers hebben een jaar gewerkt aan het project Diversiteit en racisme in samenwerking met de PThU wat resulteerde in een symposium in 2024. In juni werd dit geëvalueerd in de AK en in het kader van een toekomstbestendige meerjarenbegroting werd besloten het project na het eerste pilotjaar stop te zetten. De getoetste gespreksmiddelen en de overige resultaten van het pilotjaar zijn verder uitgewerkt en worden begin 2025 gedeeld met de kerkplekken. Daarnaast wordt er gewerkt om de samenwerking met SKIN-Amsterdam verder uit te bouwen. 

Het missionair predikantsschap LHBTQIA+-community en de doorwerking ervan in onze kerkplekken heeft goed de aandacht. De Pride-campagnes in de afgelopen twee jaar onderstrepen dit extra.      

Lees meer over deze werktafel

Werktafel Alle generaties 

De focus bij deze werktafel ligt op de doelstelling dat minimaal 5 kerkplekken prioriteit geven aan dit thema. Met elkaar werd er gesproken over wat dit precies betekent. De visie van Samen Jong is hierbij leidend, waarbij er ruimte is voor de context van de kerkplek. 

In 2024 is de samenwerking aangegaan met stichting Diensten met Belangstellenden, de Zondagavondkerk in de Engelse Kerk, zodat er één stedelijke jongeren-ontmoetings/vierplek is. De samenwerking met de VU in NewConnective werd gecontinueerd en het studentenpastoraat kreeg een fysieke plek in de Westerkerk doordat daar een studentenwerker werd aangesteld door de gemeente. 

Het student-traineeprogramma is verlengd. Met de Christelijke Hogeschool Ede Theologie wordt gewerkt aan de mogelijkheid dat trainees hun AD+diploma kunnen halen en docenten CHE training voor hen verzorgen.    

Lees meer over deze werktafel  

LICHT  

Het vereenvoudigen van de bestuursstructuur met minder gremia en minder mensen is in september 2023 gestart door het samenvoegen van de vergaderingen van het moderamen van de Algemene Kerkenraad en het dagelijks bestuur College Kerkrentmeesters. Hierdoor blijven visie en financiën dicht bij elkaar en wordt er veel tijd bespaard.  

Maar meer werken in projectvormen, minder gremia is nog niet gelukt. Vanuit de AK is de projectgroep Lichter Besturen in de herfst van 2024 gestart om dit thema verder concreet te maken. Goede verhalen vanuit wijken worden via de nieuwsbrief Op de Hoogte gedeeld ter inspiratie. 

Lees meer over deze werktafel

ONDERNEMEND 

De doelstellingen rondom de exploitatie van kerkgebouwen, ondernemerschap stimulerenen creatieve samenwerkingen rondom gebouwen zijn door de projectleider Gebouwen op zich genomen. Na de zomer 2024 is de commissie Vastgoed gestart met deskundigen die rond de zomer van 2025 het College Kerkrentmeesters advies zullen geven over de toekomst van onze gebouwen.  Daarnaast is er een verkenningsonderzoek gedaan met de Diaconie over de mogelijkheid tot een nieuwe leefgemeenschap in Noord. Dit wordt vervolgd.    

Vanuit fondsenwerving is gewerkt aan een visie op ‘leden’, ‘vrienden’ en lidmaatschappen en andere vormen van verbinding.  

 

DUURZAAM 

Werktafel Duurzaamheid

In de zomer werd er een inspiratiemiddag ‘Groen geloven in Mokum’ georganiseerd in samenwerking met het Leerhuis Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomst werd ook een intentieverklaring ondertekend, waarin werd afgesproken dat de PKA als geheel een Groene Kerk wordt.
Er wordt intensief samengewerkt met de werktafel Duurzame Transformatie om te werken aan bewustwording bij kerkplekken en richting het worden van Groene Kerk.  

Lees meer over deze werktafel

Werktafel Duurzame transformatie 

Het beleidskader van de Protestantse Kerk Amsterdam stelt dat al onze gebouwen tegen 2032 volledig gasvrij en CO2-neutraal zijn. In de zomer 2024 hebben dertig studenten van de TU Delft de eerste inventarisatie gedaan naar innovatieve opties voor duurzame transformatie binnen de PKA. Dit najaar zetten we een nieuwe stap in dit proces met punt II van het beleidskader: een PKA-breed isolatieonderzoek, uitgevoerd samen met een architect en energie-adviseur. De uitkomsten bepalen de richting van onze toekomstige plannen en brengen ons dichter bij een toekomst zonder gas.  

Lees meer over deze werktafel